فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد و کسب و کار
پیاپی 27 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الناز علیخانی زنجانی*، فرید عسگری، امیر نجفی، بابک حاجی کریمی صفحات 1-18

    هدف از این مطالعه، بررسی رویکرد حاضر از طریق توسعه و سنجش مقیاسی جهت ارزیابی میزان در دسترس بودن کلان داده ها و همچنین نقش و عملکرد اولویت بندی کلان داده ها در تصمیم گیری ها می باشد. این تحقیق از نوع توصیفی همبستگی می باشد که با استفاده از روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را مدیران و کارشناسان شرکت ایران خودرو شهر زنجان در سال 1400 تشکیل می دادند که تعداد آنها 108 نفر می باشند. برای تعیین حجم نمونه از جدول برآورد حجم نمونه کرجسی و مورگان استفاده گردید و حجم نمونه 84 نفر تخمین زده شد و برای انتخاب نمونه آماری تحقیق، از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد ابزار اصلی این تحقیق پرسشنامه ای است که روایی آن با کسب نظرات اساتید و صاحب نظران در حوزه های مدیریت صنعتی به دست آمد. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ آزمون شد و مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار Spss و Smart-PLS استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که قابل دسترس بودن کلان داده ها بر تصمیم گیری SCM و ایده پردازی کلان داده ها (BDP) تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که اندازه ایده پردازی کلان داده ها (BDP) با استفاده از کلان داده ها بر تصمیم گیری SCM و استفاده از کلان داده ها در تصمیم گیری SCM بر عملکرد SCM تاثیر مثبت و معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: کلان داده ها، تصمیم گیری، مدیریت زنجیره تامین، رویکرد تلفیقی، مدل مالی
  • کتایون جلالیان* صفحات 19-28

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر رهبری کارآفرینانه در بهبود عملکرد نوآورانه شکل گرفته است. تحقیق بر مبنای هدف از نوع تحقیقات کاربردی، بر مبنای ماهیت از نوع توصیفی و پیمایشی و از لحاظ گردآوری داده ها از نوع کمی است. 200 نفر از مدیران کسب و کارهای دانش بنیان شهر تهران جامعه آماری تحقیق را شکل داده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 131 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های استاندارد گردآوری گردیده و با استفاده از نرم افزار معادلات ساختاری با رویکرد PLS تحلیل های لازم انجام گرفته است. نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل آماری و ضرایب مسیر نشان می دهد که رهبری کارآفرینانه در بهبود عملکرد نوآورانه تاثیر مثبت و بسزایی دارند. همچنین نتایج نشان داد که رهبری کارآفرینانه با ویژگی های هدایت گری، حمایت گری، مربی گری، تسهیل گری و عامل کارآفرینی نقش مثبت و موثری در بهبود عملکرد نوآورانه کسب و کارهای دانش بنیان ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: رهبری کارآفرینانه، عملکرد نوآورانه، هدایت گری، تسهیل گری، حمایت گری، کارآفرینی
  • سید فخرالدین فخرحسینی*، میثم کاویانی صفحات 29-40

    یکی از هدفهای گزارشگری مالی فراهم کردن اطلاعات سودمند به منظور تسهیل تصمیم گیری است. سیستم اطلاعاتی حسابداری به عنوان یکی از منابع تامین کننده اطلاعات جهت تصمیم گیری استفاده کنندگان دارای اهمیت ویژه ای است. استفاده از تحلیل دوپانت به عنوان ابزار سنجش عملکرد به دهه‎ی 1920 باز می‎گردد و بررسی قابلیت استفاده از آن به منظور پیش‎بینی سودآوری از موضوعات جالب مدیریت مالی و سرمایه‎گذاری محسوب می‎گردد. مقاله حاضر در پی پاسخ به این سوال است که آیا اجزای نسبت دوپانت با تاکید بر مدیریت سود و عملکرد می‎تواند جهت پیش‎بینی سودآوری عملیاتی در صنعت بیمه مورد استفاده قرار گیرد؟ لذا برای بررسی این موضوع 14 شرکت صنعت بیمه به روش حذف سیستماتیک به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. داده‎های جمع آوری شده در یک دوره 6 ساله و بین سال های 1394 تا 1399 در نظرگرفته شده که نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان می‎دهد تغییرات حاشیه سود در سطح اطمنان 99 درصد بر سودآوری آتی تاثیر معناداری دارد و همچنین مدیریت عملکرد می‎تواند از طریق حاشیه سود بر سودآوری آتی تاثیر گذار باشد و مدیریت سود (روبه پایین و بالا) از طریق حاشیه سود بر سودآوری آتی تاثیرگذار نمی‎باشد.

    کلیدواژگان: نسبت&lrm، های مالی، مدیریت سود، نسبت دوپانت، سودآوری، صنعت بیمه
  • زینب مصوری نظام آباد*، سید عبدالمجید جلائی اسفندآبادی صفحات 41-54

    صنعت برق به عنوان صنعت زیربنایی نقش مهمی در توسعه اقتصادی و رفاه جوامع دارد. با توجه به اهمیت انرژی الکتریکی در بخش صنعت به لحاظ به کار گیری تکنولوژی های مدرن تر و همچنین ملاحظات زیست محیطی، این مقاله به برآورد تقاضای تقریبا ایده آل انرژی الکتریکی ایران در بخش صنعت می پردازد. در این مطالعه با استفاده از داده های سری زمانی (1350-1390) و روش رگرسیون ظاهرا نامرتبط (SUR) کشش های قیمتی، درآمدی و متقاطع برای تقاضای انرژی الکتریکی بخش صنعت استخراج شده اند. نتایج حاکی از آن است که انرژی الکتریکی به عنوان یک کالای ضروری برای بخش صنعتی محسوب می شود. از طرفی انرژی های جانشین نمی توانند به عنوان جانشین مناسبی برای انرژی الکتریکی در بخش صنعتی لحاظ شوند و مهمتر آنکه به دلیل کم کشش بودن انرژی الکتریکی در بخش صنعتی سیاست های افزایش قیمت برق نمی تواند راهکار مناسبی برای کاهش مصرف برق توسط بخش صنعتی باشند. بر مبنای نتایج بدست آمده پیشنهاد می شود سیاست گذاری انرژی الکتریکی در بخش صنعت اولا غیر قیمتی و درآمدی باشند و ثانیا با دقت خاصی انجام شوند، که باعث تغییرات ساختاری در مصرف این کالای استراتژیک نگردد.

    کلیدواژگان: انرژی الکتریکی، بخش صنعتی، سیستم تقاضای تقریبا ایده آل(AIDS)، رگرسیون ظاهرا نامرتبط(SUR)، ایران
  • حسن نقی زاده خورجستان* صفحات 55-66

    نوآوری موضوعی بسیار مهم برای همه صنایع، به ویژه صنایع دفاعی است. زیرا این صنایع برای پشتیبانی از قدرت دفاعی نیازمند نوآوری های تکنولوژیکی هستند. البته نوآوری فرایندی بسیار پیچیده است که می بایست بصورت هدفمند و برنامه ریزی شده در صنایع مورد استفاده قرار گیرد. در عرصه دفاعی، نوآوری در بهبود تجهیزات، فرایندها و ارایه خدمات پیشرفته به نیروهای نظامی نقش اساسی دارد. زیرا می تواند زمینه رشد بهره وری و کارایی در این بخش شده، که نهایتا به کاهش هزینه ها منجر شود. لذا در این پژوهش با انجام آزمون خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL) روابط بین متغیر های نوآوری های تکنولوژیکی، هزینه های تحقیق و توسعه، رشد اقتصادی، نرخ ارز موثر واقعی و هزینه های نظامی در بازه زمانی 1398-1378 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که تاثیر نوآوری تکنولوژیکی و هزینه های تحقیق و توسعه بر هزینه های نظامی هم در کوتاه مدت و در بلندمدت منفی است. در حالیکه تاثیر تولید ناخالص داخلی و نرخ ارز بر هزینه های دفاعی مثبت است. اما نتایج این تحقیق بخوبی نشان می دهد سرمایه گذاری در بخش تحقیق و توسعه و بکارگیری نوآوری های تکنولوژیکی می تواند بر تولید کالا و خدمات جدید نظامی و ارتقاء کیفیت موثر باشد و با ایجاد تجهیزات جدید و تولیدات پیشرفته و کاهش وابستگی به کشورهای خارجی، بهره وری و کارایی را در سازمان های نظامی افزایش داده و حتی با ایجاد اشتغال برای افراد تحصیل کرده و مستعد به رشد اقتصادی کشور نیز کمک بسزایی نماید

    کلیدواژگان: هزینه های دفاع، تحقیق و توسعه، نوآوری تکنولوژیکی، رشد اقتصادی، ایران
  • ام البنین دادار*، محمد محمدی کنجانی صفحات 67-81

    ساختار سرمایه یک جنبه مالی کلیدی از مدیریت شرکت است که به ترکیب و نسبت ارزش سرمایه شرکت اطلاق می شود و نتیجه فعالیت های تامین مالی شرکت است. در این پژوهش، ارتباط بین توانایی مدیریتی و سرعت تعدیل ساختار سرمایه با توجه به نقش بیش اطمینانی مدیریتی مورد بررسی قرار گرفت. نوع پژوهش توصیفی بوده که به شیوه همبستگی صورت گرفته و از بعد هدف، از نوع پژوهش های کاربردی و از بعد روش گردآوری داده ها، نوع غیرتعاملی پس رویدادی است، که از داده های موجود در پایگاه اطلاعاتی بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است، که بر اساس شرایط در نظر گرفته برای انتخاب نمونه، 124 شرکت برای آزمون فرضیه های به روش حذف سیستماتیک طی سال های 1391 تا 1399، انتخاب و اطلاعات آنها جمع آوری و با استفاده از رگرسیون حداقل مربعات تعمیم یافته آزمون گردیده است نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که توانایی مدیریتی، سرعت تعدیل ساختار سرمایه را افزایش می دهد و بیش اطمینانی مدیریت می توان اثری مستقیم بر این رابطه به جای بگذارد. این یافته ها نقش توانایی مدیریتی و بیش اطمینانی را در تصمیمات مرتبط با ساختار سرمایه برجسته تر می نماید.

    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، سرعت تعدیل ساختار سرمایه، توانایی مدیریتی، بیش اطمینانی مدیریتی، رگرسیون لجستیک
|
  • Elnaz Alikhani Zanjani *, Farid Asgari, Amir Najafi, Babak Haji Karimi Pages 1-18

    The purpose of this study is to investigate the current approach through the development and measurement of a scale to evaluate the availability of big data as well as the role and performance of big data prioritization in decision making. This research is a descriptive-correlation type that was conducted using a survey method. The statistical population of this research was made up of managers and experts of Iran Khodro Company in Zanjan city in 1400, whose number is 108 people.To determine the sample size, the sample size estimation table of Karjesi and Morgan was used and the sample size was estimated to be 84 people, and to select the statistical sample of the research, a simple random sampling method was used. The main tool of this research is a questionnaire whose validity is obtained by obtaining opinions Professors and experts were obtained in the fields of industrial management. The reliability of the questionnaire was tested and confirmed through Cronbach's alpha coefficient. To analyze the data, structural equation modeling was used with the help of Spss and Smart-PLS software.The results of this research showed that the availability of big data has a positive and significant effect on SCM decision-making and big data ideation (BDP). Also, the results of the research showed that the size of big data ideation (BDP) using big data on SCM decision-making and the use of big data in SCM decision-making has a positive and significant effect on SCM performance.

    Keywords: Big data, decision making, supply chain management, Integrated approach, financial model
  • Katayoon Jalalian * Pages 19-28

    The current research is aimed at investigating the impact of entrepreneurial leadership in improving innovative performance. The purpose-based research is of the applied research type, based on the nature of the descriptive and survey type, and in terms of data collection, it is of the quantitative type. 200 people from knowledge-based business managers in Tehran formed the statistical population of the research, and using simple random sampling method, 131 people were selected as a statistical sample. The data was collected using standard questionnaires and necessary analyzes were performed using structural equation software with PLS approach. The results obtained from statistical analysis and path coefficients show that entrepreneurial leadership has a positive and significant effect on improving innovative performance. Also, the results showed that entrepreneurial leadership with the characteristics of guidance, support, coaching, facilitation and entrepreneurial factor play a positive and effective role in improving the innovative performance of knowledge-based businesses.

    Keywords: entrepreneurial leadership, innovative performance, guidance, Facilitation, Support, entrepreneurship
  • Seyed Fakhreddin Fakhrhosseini *, Meysam Kaviani Pages 29-40

    One of the goals of financial reporting is to provide useful information to facilitate decision making. Accounting information system is one of the sources of information provision for users to decide. The use of the Dupont analysis as a tool for measuring performance dates back to the 1920s and its ability to use it to predict profitability is one of the interesting issues of financial management and investment. The present article seeks to answer the question of whether the components of the Dupont ratio, with emphasis on profit and performance management, can be used to predict operating profitability in the insurance industry. So, in order to investigate this, 14 insurance industry companies were selected as systematic sampling method. The data collected during a period of 6 years and between 2015 and 2020 are taken into account that the results of regression analysis show that the marginal changes in earnings at 99% confidence level have a significant effect on future profitability as well as performance management It can affect the profit margin through the margin of profit, and profit management (upward and downward) does not affect the profit margin on future profitability

    Keywords: Financial ratios, Earnings Management, DuPont ratio, profitability, Insurance Industry
  • Zeinab Mosavari Nezam Abad *, Sayyed Abdolmajid Jalaee Esfandabadi Pages 41-54

     The power industry as one of the fundamental industries plays an important role in economic development and welfare of society. With respect to the importance of electrical energy in application of modern technology and environmental issues, this paper aimed at estimating the almost ideal demand of electrical energy of Iran in industrial section. To do so, the data were gathered during a period of time 1350 to 1390 and regression model SUR was employed to identify price, income, an cross elasticity concerning demand of electrical energy in industrial section. The results demonstrated that electrical energy is taken into account as an essential commodity in industrial section. On the other hand, other energies cannot substitute the electrical energy in industry. Interestingly, due to the low elasticity of electrical energy, the policy of price increasing cannot be a good solution for reduction of electrical energy. Therefore, policies in the electric energy sector must first be non-price and income-based, and secondly, they must be done with special care, so as not to cause structural changes in the consumption of this strategic commodity. Based on the obtained results, it is suggested that the energy policy in the industry should first be non-price and have an income, and secondly, it should be done carefully, which will cause a structural change in the consumption of this strategic commodity.

    Keywords: Electrical Energy, Industrial Section, AIDS, SUR, Iran
  • Hassan Naghizadeh Khurjastan * Pages 55-66

    Innovation is a very important issue for all industries, especially the defense industry. Because these industries need technological innovations to support defense power. Of course, innovation is a very complex process that should be used purposefully and planned in industries. In the field of defense, innovation plays a fundamental role in improving equipment, processes and providing advanced services to military forces. Because it can be the basis for the growth of productivity and efficiency in this sector, which ultimately leads to cost reduction. Therefore, in this research, the relationships between the variables of technological innovations, research and development costs, economic growth, effective real exchange rate and military costs were investigated in the period of 1378-1398 were investigated by conducting the ARDL test. The results indicate that the effect of technological innovation and research and development costs on military costs is negative both in the short term and in the long term. While the impact of GDP and exchange rate on defense costs is positive. But the results of this research clearly show that investment in research and development and the use of technological innovations can be effective in producing new military goods and services and improving quality, and by creating new equipment and advanced products and reducing dependence on foreign countries, productivity and efficiency in increase military organizations and even help the economic growth of the country by creating employment for educated and talented people.

    Keywords: Defense Spending, Research, Development, Technological Innovation, Economic Growth, Iran
  • Ommolbanin Dadar *, Mohammad Mohammadi Konjali Pages 67-81

    Capital structure is a key financial aspect of company management, which refers to the composition and ratio of the company's capital value and is the result of the company's financing activities. The purpose of this study was to investigating the relationship between the managerial ability and speed of capital structure adjustment, considering the role of managerial overconfidence. the type of research is descriptive and correlational, from the purpose dimension is type of applied research, and the method of data collection is type of post-event data, that has been used the database Tehran Stock Exchange. Based on conditions considered for sampling, selected 124 companies by systematically eliminated during the years 1391 to 1399 (solar year), and test the hypotheses using by multiple regression. Findings show that management ability increases the speed of capital structure adjustment, also managerial overconfidence can have a direct effect on this relationship. These findings highlight the role of managerial ability and overconfidence in decisions related to capital structure.related to capital structure.

    Keywords: managerial ability, Speed of Capital Structure Adjustment, Managerial overconfidence, Capital Structure, Logistic regression